Bardzo rzadko robię ciasta z półproduktów, ale czasem przy braku czasu skuszę się na ciasto z paczki, pod warunkiem, że w jego składzie nie ma podejrzanych składników. Tym razem wybrałam gotową masę na sernik jogurtowy i połączyłam ją z gruszkami i spodem na Wuzetkę AgusiH.
Ciasto:
3 [...]
Łatwe ciasto, wilgotne i delikatnie kwaskowe polane cytrynowym lukrem.
250 g masła lub margaryny 200 g cukru 1 torebka cukru waniliowego szczypta soli 400 g mąki 5 jaj 5 łyżek mąki ziemniaczanej 1 op. proszku do pieczenia skórka otarta z 2 cytryn
Lukier:
150 g cukru pudru 4-6 łyżek soku [...]
Ciasto:
3 szkl. mąki 1 kostka margaryny (250 g) 3 żółtka 1 szkl. cukru pudru aromat waniliowy 2-3 łyżki śmietany
Wykończenie:
słoik powideł śliwkowych lub dżemu pomarańczowego bakalie polewa czekoladowa
Zagnieść kruche ciasto, włożyć na min. 1 godzinę do lodówki. Odłożyć niewielką część ciasta do zrobienia brzegu mazurka. Resztę podzielić na dwie części i [...]
2 3/4 szkl. mąki (375g) 1 łyżka proszku do pieczenia 1 łyżeczka sody oczyszczonej 3 łyżki gorzkiego kakao 3/4 szkl. brązowego cukru 1/2 kostki roztopionego masła 2 jajka 1 szkl. maślanki 1 szkl. nutelli
Rozgrzać piekarnik do 200°C, foremki na muffiny lekko posmarować masłem.
Wszystkie suche składniki wymieszać w dość dużej misce. [...]
Ciasto:
500 g mąki 2 jajka 100 g margaryny 4 łyżki płynnego miodu 2 łyżeczki sody 300 g cukru pudru
Wyrobić ciasto, podzielić na 3 części i upiec w temp 180°C przez 15 min.
Krem budyniowy:
2 szkl. mleka 150 g cukru 2 łyżki mąki pszennej 2 łyżki mąki ziemniaczanej 200 g [...]
Ten tort jest po prostu rewelacyjny. Bardzo lekki i orzeźwiający dzięki kwaskowatemu rabarbarowi. Można go też zrobić wykorzystując zamiast rabarbaru kompot owocowy, np. wiśniowy.
Biszkopt upiekłam jak zwykle z przepisu Hichotki.
4 jajka 1 szkl. cukru 1 szkl. mąki luksusowej 1/4 szkl. mąki ziemniaczanej 2 łyżeczki proszku do pieczenia (płaskie [...]
270 g mąki 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia (może być mniej) 165 g cukru 130 g całych migdałów (ze skórką lub bez) 3 jajka 2 i 1⁄2 łyżeczki ekstraktu waniliowego (można zastąpić cukrem waniliowym)
Wszystkie składniki dokładnie wymieszać. Wyrobić aż się ze sobą połączą. Ciasto podzielić na dwie części i uformować dwa [...]
1/2 kg rabarbaru oczyszczonego i pokrojonego w plasterki i oprószonego mąką 250 g masła 200 g cukru 1 cukier waniliowy szczypta soli 5 jaj 1/2 kg mąki 1 proszek do pieczenia 130 g śmietany kremówki
Masło utrzeć z cukrem, cukrem waniliowym i solą na puszystą masę. Dodawać na przemian łyżkę mąki [...]
1 kostka margaryny lub masła 1 torebka kleiku ryżowego Bobo Vita 3/4 szklanki cukru 1 cukier waniliowy 1 łyżeczka proszku do pieczenia 3 jajka dżem lub marmolada
Wszystkie składniki zagniatamy. Wychodzi dość luźne ciasto. Nabieramy łyżeczką małe porcje ciasta i formujemy kuleczki. Lekko spłaszczamy, a w środku robimy palcem dołek, do [...]
Muffinki przygotowałam na wiosenny festyn przedszkolny. Z tej okazji ozdobiłam je białą czekoladą, na której znalazły się czekoladowe literki :-)
Przepis na 12 szt.
125 g masła 1 pomarańcza (lub 80 ml soku)
3 jajka 200 g cukru 190 g mąki 2 łyżeczki proszku do pieczenia 100 ml mleka
Masło rozpuścić [...]
Znajdź przepis
Wg tagów
alkohol ananas bakalie banan bezglutenowe bezy brązowy cukier budyń buraki cytryna czekolada czosnek dla dzieci ekstrakt waniliowy estragon galaretka gruszki jabłka jajka kakao kawa kleik ryżowy kukurydza kurczak marchew maślanka migdały miód mleko mleko skondensowane nutella parówki pomarańcza powidła rabarbar ryż seler konserwowy ser żółty sos sojowy suszone drożdże truskawki twaróg ziemniaki śmietana śmietana kremówkaWg daty
Najnowsze komentarze
- yoanka o Ciasto jabłkowo-budyniowe
- yoanka o Czekoladowe muffiny z nutellą
- Karolina o Czekoladowe muffiny z nutellą
- sysunia o Ciasto jabłkowo-budyniowe
Grudzień 2024 P W Ś C P S N « kwi 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 26 27 28 29 30 31