Ciasto:

  • 500 g mąki
  • 2 jajka
  • 100 g margaryny
  • 4 łyżki płynnego miodu
  • 2 łyżeczki sody
  • 300 g cukru pudru

Wyrobić ciasto, podzielić na 3 części i upiec w temp 180°C przez 15 min.

Krem budyniowy:

  • 2 szkl. mleka
  • 150 g cukru
  • 2 łyżki mąki pszennej
  • 2 łyżki mąki ziemniaczanej
  • 200 g margaryny
  • cukier waniliowy

Mąkę rozrobić w 1 szkl mleka, pozostałe mleko zagotować z cukrem, cukrem waniliowym i ugotować budyń. Dodać margarynę i przestudzić.

Masa jabłkowa:

  • 1 kg jabłek
  • 1 galaretka owocowa

Usmażyć obrane i starte jabłka. Dodać galaretkę rozpuszczoną w 1/2 szkl wrzącej wody.

Przełożyć warstwy w kolejności: ciasto – krem – ciasto – jabłka – ciasto. Można zrobić polewę lub posypać cukrem pudrem.

 

Źródło: Aletka – CinCin

Tagged with:
 

2 Responses to Ciasto jabłkowo-budyniowe

  1. sysunia pisze:

    Mam ochotę zrobić to ciasto jednak mam kilka pytań :) czy każdy z 3 placków piecze się osobno? jaka wielkość blaszki? oraz czy margarynę dodać do gorącego budyniu i wymieszać z nim, czy też przestudzić masę budyniową i rozmiksować z masłem ??

    • yoanka pisze:

      Piecze się 3 osobne placki w prostokątnej blaszce o wymiarach ok. 26×36 cm. Margarynę dodaje się do ciepłego budyniu.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.

Możesz użyć następujących tagów oraz atrybutów HTML-a: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

Set your Twitter account name in your settings to use the TwitterBar Section.