Ciasto jabłkowo-budyniowe
Ciasto:
- 500 g mąki
- 2 jajka
- 100 g margaryny
- 4 łyżki płynnego miodu
- 2 łyżeczki sody
- 300 g cukru pudru
Wyrobić ciasto, podzielić na 3 części i upiec w temp 180°C przez 15 min.
Krem budyniowy:
- 2 szkl. mleka
- 150 g cukru
- 2 łyżki mąki pszennej
- 2 łyżki mąki ziemniaczanej
- 200 g margaryny
- cukier waniliowy
Mąkę rozrobić w 1 szkl mleka, pozostałe mleko zagotować z cukrem, cukrem waniliowym i ugotować budyń. Dodać margarynę i przestudzić.
Masa jabłkowa:
- 1 kg jabłek
- 1 galaretka owocowa
Usmażyć obrane i starte jabłka. Dodać galaretkę rozpuszczoną w 1/2 szkl wrzącej wody.
Przełożyć warstwy w kolejności: ciasto – krem – ciasto – jabłka – ciasto. Można zrobić polewę lub posypać cukrem pudrem.
Źródło: Aletka – CinCin
2 Responses to Ciasto jabłkowo-budyniowe
Odpowiedz na sysunia Anuluj pisanie odpowiedzi
Znajdź przepis
Wg tagów
alkohol ananas bakalie banan bezglutenowe bezy brązowy cukier budyń buraki cytryna czekolada czosnek dla dzieci ekstrakt waniliowy estragon galaretka gruszki jabłka jajka kakao kawa kleik ryżowy kukurydza kurczak marchew maślanka migdały miód mleko mleko skondensowane nutella parówki pomarańcza powidła rabarbar ryż seler konserwowy ser żółty sos sojowy suszone drożdże truskawki twaróg ziemniaki śmietana śmietana kremówkaWg daty
Najnowsze komentarze
- yoanka o Ciasto jabłkowo-budyniowe
- yoanka o Czekoladowe muffiny z nutellą
- Karolina o Czekoladowe muffiny z nutellą
- sysunia o Ciasto jabłkowo-budyniowe
Mam ochotę zrobić to ciasto jednak mam kilka pytań :) czy każdy z 3 placków piecze się osobno? jaka wielkość blaszki? oraz czy margarynę dodać do gorącego budyniu i wymieszać z nim, czy też przestudzić masę budyniową i rozmiksować z masłem ??
Piecze się 3 osobne placki w prostokątnej blaszce o wymiarach ok. 26×36 cm. Margarynę dodaje się do ciepłego budyniu.