• 250 g mąki
  • 15 g proszku do pieczenia
  • 150 g półtłustego twarogu
  • 4 łyżki mleka
  • 1 jajko
  • 4 łyżki oleju
  • 1 łyżeczka soli
  • 8-10 parówek
  • 1 białko
  • trochę mleka do posmarowania

Mąkę połączyć z proszkiem do pieczenia. Twaróg wymieszać z mlekiem, jajkiem i olejem, posolić. Zagniatać, dodając po łyżce mąkę z proszkiem do pieczenia. Ciasto rozwałkować do grubości 3-4 mm i wycinać paski o wymiarach 16 x 10 cm. Parówki zawinąć w paski ciasta, wierzch posmarować mlekiem, a boki białkiem. Piec 20 minut w piekarniku nagrzanym do temperatury 200°C.

Ekspresowo się je robi i są pyszne, ale wrzuciłabym jeszcze do środka kawałek żółtego sera i szczyptę przypraw.

Źródło: Kulinarny Atlas Lata

Tagged with:
 

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.

Możesz użyć następujących tagów oraz atrybutów HTML-a: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

Set your Twitter account name in your settings to use the TwitterBar Section.