Mazurek z powidłami
Ciasto:
- 3 szkl. mąki
- 1 kostka margaryny (250 g)
- 3 żółtka
- 1 szkl. cukru pudru
- aromat waniliowy
- 2-3 łyżki śmietany
Wykończenie:
- słoik powideł śliwkowych lub dżemu pomarańczowego
- bakalie
- polewa czekoladowa
Zagnieść kruche ciasto, włożyć na min. 1 godzinę do lodówki. Odłożyć niewielką część ciasta do zrobienia brzegu mazurka. Resztę podzielić na dwie części i rozwałkować na prostokątne placki. Na jednym ułożyć brzeg w formie paska lub wałeczka. Piec ok 20 min w temp. 220 st.C.
Wystudzone ciasto przełożyć powidłami (jeden prostokąt posmarować powidłami a na nim położyć prostokąt z dekoracją). Wierzch polać lukrem lub polewą, ozdobić bakaliami.
Z tej porcji ciasta piekę zawsze 2 prostokąty w dużej prostokątnej blaszce o wymiarach 24×39 cm podzielonej na pół.
W tym roku robiłam ten mazurek w wersji jednowarstwowej, tzn. piekłam wszystkie prostokąty z dekoracyjnymi wałeczkami. Część spodów posmarowałam powidłami a część dżemem i polałam gorzką czekoladą.
Znajdź przepis
Wg tagów
alkohol ananas bakalie banan bezglutenowe bezy brązowy cukier budyń buraki cytryna czekolada czosnek dla dzieci ekstrakt waniliowy estragon galaretka gruszki jabłka jajka kakao kawa kleik ryżowy kukurydza kurczak marchew maślanka migdały miód mleko mleko skondensowane nutella parówki pomarańcza powidła rabarbar ryż seler konserwowy ser żółty sos sojowy suszone drożdże truskawki twaróg ziemniaki śmietana śmietana kremówkaWg daty
Najnowsze komentarze
- yoanka o Ciasto jabłkowo-budyniowe
- yoanka o Czekoladowe muffiny z nutellą
- Karolina o Czekoladowe muffiny z nutellą
- sysunia o Ciasto jabłkowo-budyniowe