Ciasto:

  • 3 szkl. mąki
  • 1 kostka margaryny (250 g)
  • 3 żółtka
  • 1 szkl. cukru pudru
  • aromat waniliowy
  • 2-3 łyżki śmietany

Wykończenie:

  • słoik powideł śliwkowych lub dżemu pomarańczowego
  • bakalie
  • polewa czekoladowa

Zagnieść kruche ciasto, włożyć na min. 1 godzinę do lodówki. Odłożyć niewielką część ciasta do zrobienia brzegu mazurka. Resztę podzielić na dwie części i rozwałkować na prostokątne placki. Na jednym ułożyć brzeg w formie paska lub wałeczka. Piec ok 20 min w temp. 220 st.C.
Wystudzone ciasto przełożyć powidłami (jeden prostokąt posmarować powidłami a na nim położyć prostokąt z dekoracją). Wierzch polać lukrem lub polewą, ozdobić bakaliami.

Z tej porcji ciasta piekę zawsze 2 prostokąty w dużej prostokątnej blaszce o wymiarach 24×39 cm podzielonej na pół.

W tym roku robiłam ten mazurek w wersji jednowarstwowej, tzn. piekłam wszystkie prostokąty z dekoracyjnymi wałeczkami. Część spodów posmarowałam powidłami a część dżemem i polałam gorzką czekoladą.

Tagged with:
 

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.

Możesz użyć następujących tagów oraz atrybutów HTML-a: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

Set your Twitter account name in your settings to use the TwitterBar Section.