Łatwe ciasto, wilgotne i delikatnie kwaskowe polane cytrynowym lukrem.

  • 250 g masła lub margaryny
  • 200 g cukru
  • 1 torebka cukru waniliowego
  • szczypta soli
  • 400 g mąki
  • 5 jaj
  • 5 łyżek mąki ziemniaczanej
  • 1 op. proszku do pieczenia
  • skórka otarta z 2 cytryn

Lukier:

  • 150 g cukru pudru
  • 4-6 łyżek soku z cytryny

(ja robie lukier „na oko”)

Masło utrzeć z cukrem, cukrem waniliowym i szczyptą soli. Dodać łyżkę mąki, a następnie dodawać

na przemian mąkę i roztrzepane jajka. Dodać mąkę ziemniaczaną z proszkiem do pieczenia oraz

skórkę cytrynową. Na koniec dodaję trochę soku z cytryny.

Piec ok. 15-20 min w temp. 175 st aż patyczek będzie suchy. Posmarować lukrem.

Z tej porcji wychodzi duża blaszka.

Tagged with:
 

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.

Możesz użyć następujących tagów oraz atrybutów HTML-a: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

Set your Twitter account name in your settings to use the TwitterBar Section.