Babka z rabarbarem
- 1/2 kg rabarbaru oczyszczonego i pokrojonego w plasterki i oprószonego mąką
- 250 g masła
- 200 g cukru
- 1 cukier waniliowy
- szczypta soli
- 5 jaj
- 1/2 kg mąki
- 1 proszek do pieczenia
- 130 g śmietany kremówki
Masło utrzeć z cukrem, cukrem waniliowym i solą na puszystą masę. Dodawać na przemian łyżkę mąki i jajko. Resztę mąki wymieszać z proszkiem do pieczenia i wymieszać z masą. Na koniec wrzucić rabarbar, wymieszać i przełożyć do formy keksowej (ok. 30 cm). Piec w temp. 180 st.C przez ok. 1,5-2 godzin. Można podawać z bitą śmietaną.
Ciasto jest bardzo wilgotne i ciekawie łączy smak słodkiego ciasta i kwaśnego rabarbaru. Pychota!
Znajdź przepis
Wg tagów
alkohol ananas bakalie banan bezglutenowe bezy brązowy cukier budyń buraki cytryna czekolada czosnek dla dzieci ekstrakt waniliowy estragon galaretka gruszki jabłka jajka kakao kawa kleik ryżowy kukurydza kurczak marchew maślanka migdały miód mleko mleko skondensowane nutella parówki pomarańcza powidła rabarbar ryż seler konserwowy ser żółty sos sojowy suszone drożdże truskawki twaróg ziemniaki śmietana śmietana kremówkaWg daty
Najnowsze komentarze
- yoanka o Ciasto jabłkowo-budyniowe
- yoanka o Czekoladowe muffiny z nutellą
- Karolina o Czekoladowe muffiny z nutellą
- sysunia o Ciasto jabłkowo-budyniowe