• 1/2 kg rabarbaru oczyszczonego i pokrojonego w plasterki i oprószonego mąką
  • 250 g masła
  • 200 g cukru
  • 1 cukier waniliowy 
  • szczypta soli
  • 5 jaj
  • 1/2 kg mąki
  • 1 proszek do pieczenia 
  • 130 g śmietany kremówki

Masło utrzeć z cukrem, cukrem waniliowym i solą na puszystą masę. Dodawać na przemian łyżkę mąki i jajko. Resztę mąki wymieszać z proszkiem do pieczenia i wymieszać z masą. Na koniec wrzucić rabarbar, wymieszać i przełożyć do formy keksowej (ok. 30 cm). Piec w temp. 180 st.C przez ok. 1,5-2 godzin. Można podawać z bitą śmietaną.

Ciasto jest bardzo wilgotne i ciekawie łączy smak słodkiego ciasta i kwaśnego rabarbaru. Pychota!

Tagged with:
 

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.

Możesz użyć następujących tagów oraz atrybutów HTML-a: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

Set your Twitter account name in your settings to use the TwitterBar Section.