• 270 g mąki
  • 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia (może być mniej)
  • 165 g cukru
  • 130 g całych migdałów (ze skórką lub bez)
  • 3 jajka
  • 2 i 1⁄2 łyżeczki ekstraktu waniliowego (można zastąpić cukrem waniliowym)

Wszystkie składniki dokładnie wymieszać. Wyrobić aż się ze sobą połączą. Ciasto podzielić na dwie części i uformować dwa podłużne chlebki.

Piec w nagrzanym do 160°C piekarniku przez 35 min.

Wyjąć „chlebki”, ostudzić i kroić po skosie na 5-8 mm grubości kromki, które ponownie wkładamy do nagrzanego piekarnika na 10-15 min (powinny być dobrze wysuszone i chrupiące).

Z podanych składników wychodzi 35-40 sucharków, które należy przechowywać w metalowej puszce.

Można je maczać w expresso, likierze, porto, bądź w toskańskim Vin Santo.

Źródło: Donna Hay „Gourmandises” (tłum. kikkera – Galeria Potraw)

Tagged with:
 

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.

Możesz użyć następujących tagów oraz atrybutów HTML-a: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

Set your Twitter account name in your settings to use the TwitterBar Section.