Waniliowe Cantuccini z migdałami
- 270 g mąki
- 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia (może być mniej)
- 165 g cukru
- 130 g całych migdałów (ze skórką lub bez)
- 3 jajka
- 2 i 1⁄2 łyżeczki ekstraktu waniliowego (można zastąpić cukrem waniliowym)
Wszystkie składniki dokładnie wymieszać. Wyrobić aż się ze sobą połączą. Ciasto podzielić na dwie części i uformować dwa podłużne chlebki.
Piec w nagrzanym do 160°C piekarniku przez 35 min.
Wyjąć „chlebki”, ostudzić i kroić po skosie na 5-8 mm grubości kromki, które ponownie wkładamy do nagrzanego piekarnika na 10-15 min (powinny być dobrze wysuszone i chrupiące).
Z podanych składników wychodzi 35-40 sucharków, które należy przechowywać w metalowej puszce.
Można je maczać w expresso, likierze, porto, bądź w toskańskim Vin Santo.
Źródło: Donna Hay „Gourmandises” (tłum. kikkera – Galeria Potraw)
Znajdź przepis
Wg tagów
alkohol ananas bakalie banan bezglutenowe bezy brązowy cukier budyń buraki cytryna czekolada czosnek dla dzieci ekstrakt waniliowy estragon galaretka gruszki jabłka jajka kakao kawa kleik ryżowy kukurydza kurczak marchew maślanka migdały miód mleko mleko skondensowane nutella parówki pomarańcza powidła rabarbar ryż seler konserwowy ser żółty sos sojowy suszone drożdże truskawki twaróg ziemniaki śmietana śmietana kremówkaWg daty
Najnowsze komentarze
- yoanka o Ciasto jabłkowo-budyniowe
- yoanka o Czekoladowe muffiny z nutellą
- Karolina o Czekoladowe muffiny z nutellą
- sysunia o Ciasto jabłkowo-budyniowe