• 1 szkl. ryżu Paraboiled
  • 3 szkl. mleka
  • szczypta soli
  • 1 łyżka cukru
  • żółtka
  • 1 czubata łyżka cukru pudru
  • 3 duże jabłka
  • 1 łyżka masła
  • 1 łyżka soku z cytryny
  • cukier trzcinowy do smaku
  • 2 białka
  • szczypta soli
  • 2 łyżki cukru pudru

 

Ryż ugotować w specjalnym garnku z solą i cukrem, aż będzie miękki i wchłonie prawie całe mleko. Odstawić, aby lekko przestygł. W tym czasie obrać jabłka, pokroić na ósemki a następnie na plasterki. Podsmażyć na maśle z cukrem trzcinowym i sokiem cytrynowym, aż zmiękną.

Ubić pianę z dwóch białek i soli, a następnie dodać cukier i jeszcze chwilę ubijać.

Zmiksować żółtka z cukrem i wymieszać je z ryżem. Żaroodporną formę wysmarować masłem. Połowę masy umieścić na dnie formy, na ryżu położyć jabłka i przykryć je drugą połową masy ryżowej. Na wierzchu położyć ubitą pianę z białek.

Piec  w temperaturze 180°C ok. 15 minut, aż piana się zrumieni.

Można posypać niewielką ilością cukru z cynamonem.

Tagged with:
 

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.

Możesz użyć następujących tagów oraz atrybutów HTML-a: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

Set your Twitter account name in your settings to use the TwitterBar Section.