Zapiekany ryż z jabłkami
- 1 szkl. ryżu Paraboiled
- 3 szkl. mleka
- szczypta soli
- 1 łyżka cukru
- 2 żółtka
- 1 czubata łyżka cukru pudru
- 3 duże jabłka
- 1 łyżka masła
- 1 łyżka soku z cytryny
- cukier trzcinowy do smaku
- 2 białka
- szczypta soli
- 2 łyżki cukru pudru
Ryż ugotować w specjalnym garnku z solą i cukrem, aż będzie miękki i wchłonie prawie całe mleko. Odstawić, aby lekko przestygł. W tym czasie obrać jabłka, pokroić na ósemki a następnie na plasterki. Podsmażyć na maśle z cukrem trzcinowym i sokiem cytrynowym, aż zmiękną.
Ubić pianę z dwóch białek i soli, a następnie dodać cukier i jeszcze chwilę ubijać.
Zmiksować żółtka z cukrem i wymieszać je z ryżem. Żaroodporną formę wysmarować masłem. Połowę masy umieścić na dnie formy, na ryżu położyć jabłka i przykryć je drugą połową masy ryżowej. Na wierzchu położyć ubitą pianę z białek.
Piec w temperaturze 180°C ok. 15 minut, aż piana się zrumieni.
Można posypać niewielką ilością cukru z cynamonem.
Znajdź przepis
Wg tagów
alkohol ananas bakalie banan bezglutenowe bezy brązowy cukier budyń buraki cytryna czekolada czosnek dla dzieci ekstrakt waniliowy estragon galaretka gruszki jabłka jajka kakao kawa kleik ryżowy kukurydza kurczak marchew maślanka migdały miód mleko mleko skondensowane nutella parówki pomarańcza powidła rabarbar ryż seler konserwowy ser żółty sos sojowy suszone drożdże truskawki twaróg ziemniaki śmietana śmietana kremówkaWg daty
Najnowsze komentarze
- yoanka o Ciasto jabłkowo-budyniowe
- yoanka o Czekoladowe muffiny z nutellą
- Karolina o Czekoladowe muffiny z nutellą
- sysunia o Ciasto jabłkowo-budyniowe