Ciasto podwójnie cytrynowe
Łatwe ciasto, wilgotne i delikatnie kwaskowe polane cytrynowym lukrem.
- 250 g masła lub margaryny
- 200 g cukru
- 1 torebka cukru waniliowego
- szczypta soli
- 400 g mąki
- 5 jaj
- 5 łyżek mąki ziemniaczanej
- 1 op. proszku do pieczenia
- skórka otarta z 2 cytryn
Lukier:
- 150 g cukru pudru
- 4-6 łyżek soku z cytryny
(ja robie lukier „na oko”)
Masło utrzeć z cukrem, cukrem waniliowym i szczyptą soli. Dodać łyżkę mąki, a następnie dodawać
na przemian mąkę i roztrzepane jajka. Dodać mąkę ziemniaczaną z proszkiem do pieczenia oraz
skórkę cytrynową. Na koniec dodaję trochę soku z cytryny.
Piec ok. 15-20 min w temp. 175 st aż patyczek będzie suchy. Posmarować lukrem.
Z tej porcji wychodzi duża blaszka.
Znajdź przepis
Wg tagów
alkohol ananas bakalie banan bezglutenowe bezy brązowy cukier budyń buraki cytryna czekolada czosnek dla dzieci ekstrakt waniliowy estragon galaretka gruszki jabłka jajka kakao kawa kleik ryżowy kukurydza kurczak marchew maślanka migdały miód mleko mleko skondensowane nutella parówki pomarańcza powidła rabarbar ryż seler konserwowy ser żółty sos sojowy suszone drożdże truskawki twaróg ziemniaki śmietana śmietana kremówkaWg daty
Najnowsze komentarze
- yoanka o Ciasto jabłkowo-budyniowe
- yoanka o Czekoladowe muffiny z nutellą
- Karolina o Czekoladowe muffiny z nutellą
- sysunia o Ciasto jabłkowo-budyniowe