Cappuccino Coffee Cake
Przepyszne, lekkie ciasto kawowe, bardzo łatwe w przygotowaniu, a na tyle efektowne, że może wystąpić w roli tortu.
Ciasto:
- 1 łyżeczka kawy rozpuszczalnej
- 150 g mąki pszennej
- 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
- 25 g kakao
- 175 g masła
- 170 g cukru
- 3 jajka
- kilka łyżek mleka
- alkohol do nasączenia ciasta
Krem:
- 400 ml śmietany kremówki
- 2 łyżki cukru pudru
- (ewent. 2 op. Śmietan-fix)
- 1 łyżka esencji kawowej (1 łyżeczka kawy rozpuszczalnej w 1 łyżce wody)
- kakao lub czekolada do dekoracji
Tortownicę o średnicy 20-24 cm wyłożyć papierem do pieczenia. Włączyć piekarnik na temp. 190 st C.
Rozpuścić łyżeczkę kawy w 2 łyżkach wody i ostudzić.
Mąkę, proszek do pieczenia i kakao przesiać do dużej miski. Dodać miękkie masło, jajka, cukier i rozpuszczoną kawę. Miksować ok. 2 min. Jeśli ciasto jest zbyt twarde dodać trochę mleka. Ciasto powinno być miękkie, ale nie lejące. Przełożyć ciasto do tortownicy, wygładzić. Piec ok. 30 min, najlepiej sprawdzać patyczkiem czy ciasto jest upieczone.
Po upieczeniu wyjąć ciasto z formy i zostawić do ostygnięcia a następnie przekroić na 2 części, obie nasączyć alkoholem.
Śmietanę ubić z cukrem (ewent. dodać Śmietan-fix), a gdy zgęstnieje dodać esencję kawową.
Połowę kremu wyłożyć na 1 część ciasta, a drugą udekorować wierzch. Posypać wierzch kakao lub czekoladą.
Ciasto jest najlepsze następnego dnia.
Źródło: Ann Nicol (tłum. Agatka CinCin.cc)
Znajdź przepis
Wg tagów
alkohol ananas bakalie banan bezglutenowe bezy brązowy cukier budyń buraki cytryna czekolada czosnek dla dzieci ekstrakt waniliowy estragon galaretka gruszki jabłka jajka kakao kawa kleik ryżowy kukurydza kurczak marchew maślanka migdały miód mleko mleko skondensowane nutella parówki pomarańcza powidła rabarbar ryż seler konserwowy ser żółty sos sojowy suszone drożdże truskawki twaróg ziemniaki śmietana śmietana kremówkaWg daty
Najnowsze komentarze
- yoanka o Ciasto jabłkowo-budyniowe
- yoanka o Czekoladowe muffiny z nutellą
- Karolina o Czekoladowe muffiny z nutellą
- sysunia o Ciasto jabłkowo-budyniowe