Przepyszne, lekkie ciasto kawowe, bardzo łatwe w przygotowaniu, a na tyle efektowne, że może wystąpić w roli tortu.

Ciasto:

  • 1 łyżeczka kawy rozpuszczalnej
  • 150 g mąki pszennej
  • 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 25 g kakao
  • 175 g masła
  • 170 g cukru
  • 3 jajka
  • kilka łyżek mleka
  • alkohol do nasączenia ciasta

Krem:

  • 400 ml śmietany kremówki
  • 2 łyżki cukru pudru
  • (ewent. 2 op. Śmietan-fix)
  • 1 łyżka esencji kawowej (1 łyżeczka kawy rozpuszczalnej w 1 łyżce wody)
  • kakao lub czekolada do dekoracji

Tortownicę o średnicy 20-24 cm wyłożyć papierem do pieczenia. Włączyć piekarnik na temp. 190 st C.

Rozpuścić łyżeczkę kawy w 2 łyżkach wody i ostudzić.
Mąkę, proszek do pieczenia i kakao przesiać do dużej miski. Dodać miękkie masło, jajka, cukier i rozpuszczoną kawę. Miksować ok. 2 min. Jeśli ciasto jest zbyt twarde dodać trochę mleka. Ciasto powinno być miękkie, ale nie lejące. Przełożyć ciasto do tortownicy, wygładzić. Piec ok. 30 min, najlepiej sprawdzać patyczkiem czy ciasto jest upieczone.

Po upieczeniu wyjąć ciasto z formy i zostawić do ostygnięcia a następnie przekroić na 2 części, obie nasączyć alkoholem.

Śmietanę ubić z cukrem (ewent. dodać Śmietan-fix), a gdy zgęstnieje dodać esencję kawową.
Połowę kremu wyłożyć na 1 część ciasta, a drugą udekorować wierzch. Posypać wierzch kakao lub czekoladą.

Ciasto jest najlepsze następnego dnia.

 

Źródło: Ann Nicol (tłum. Agatka CinCin.cc)
Tagged with:
 

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.

Możesz użyć następujących tagów oraz atrybutów HTML-a: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

Set your Twitter account name in your settings to use the TwitterBar Section.