Naleśniki
To najdelikatniejsze naleśniki jakie kiedykolwiek robiłam i jadłam. Są naprawdę przepyszne i po prostu rozpływają się w ustach. Sekret tkwi w dodatku kremówki i rozprowadzeniu ciasta cienką warstwą na patelni.
- 125 g mąki (ok. 3/4 szklanki)
- 15 g drobnego cukru (3 łyżeczki)
- szczypta soli
- 2 jajka
- 325 ml mleka
- 100 ml śmietany kremówki
- kilka kropel esencji waniliowej, pomarańczowej lub trochę startej skórki z cytryny
Mąkę przesiać do miski, dodać cukier, sól, jajka i 100 ml mleka.Wymieszać trzepaczką. Dolać resztę mleka i kremówkę nadal mieszając. Ciasto będzie rzadkie. Musi odpocząć 1/2 – 1 godziny w ciepłym miejscu.
Esencję dodać przed samym smażeniem. Na patelni rozgrzać niewielką ilość masła lub oleju. Nalewać cienką warstwę ciasta i smażyć około 1 minuty. Gdy na całej powierzchni ukażą sie dziurki, ostrożnie odwrócić naleśnik i smażyć kolejne 30-40 sekund. Przełożyć na talerz. Podawać z dowolnym słodkim nadzieniem.
Źródło: MojeWypieki.blox.pl (za Michel Roux „Jajka”)
Znajdź przepis
Wg tagów
alkohol ananas bakalie banan bezglutenowe bezy brązowy cukier budyń buraki cytryna czekolada czosnek dla dzieci ekstrakt waniliowy estragon galaretka gruszki jabłka jajka kakao kawa kleik ryżowy kukurydza kurczak marchew maślanka migdały miód mleko mleko skondensowane nutella parówki pomarańcza powidła rabarbar ryż seler konserwowy ser żółty sos sojowy suszone drożdże truskawki twaróg ziemniaki śmietana śmietana kremówkaWg daty
Najnowsze komentarze
- yoanka o Ciasto jabłkowo-budyniowe
- yoanka o Czekoladowe muffiny z nutellą
- Karolina o Czekoladowe muffiny z nutellą
- sysunia o Ciasto jabłkowo-budyniowe