To najdelikatniejsze naleśniki jakie kiedykolwiek robiłam i jadłam. Są naprawdę przepyszne i po prostu rozpływają się w ustach. Sekret tkwi w dodatku kremówki i rozprowadzeniu ciasta cienką warstwą na patelni.

  • 125 g mąki (ok. 3/4 szklanki)
  • 15 g drobnego cukru (3 łyżeczki)
  • szczypta soli
  • 2 jajka
  • 325 ml mleka
  • 100 ml śmietany kremówki
  • kilka kropel esencji waniliowej, pomarańczowej lub trochę startej skórki z cytryny

Mąkę przesiać do miski, dodać cukier, sól, jajka i 100 ml mleka.Wymieszać trzepaczką. Dolać resztę mleka i kremówkę nadal mieszając. Ciasto będzie rzadkie. Musi odpocząć 1/2 – 1 godziny w ciepłym miejscu.

 Esencję dodać przed samym smażeniem. Na patelni rozgrzać niewielką ilość masła lub oleju. Nalewać cienką warstwę ciasta i smażyć około 1 minuty. Gdy na całej powierzchni ukażą sie dziurki, ostrożnie odwrócić naleśnik i smażyć kolejne 30-40 sekund. Przełożyć na talerz. Podawać z dowolnym  słodkim nadzieniem.

Źródło: MojeWypieki.blox.pl (za Michel Roux „Jajka”)

Tagged with:
 

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.

Możesz użyć następujących tagów oraz atrybutów HTML-a: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

Set your Twitter account name in your settings to use the TwitterBar Section.