Kurczak w sosie ananasowym
Pyszne, łatwe i szybkie danie z kurczakiem i ryżem w roli głównej.
- 2 duże piersi z kurczaka (ok. 600 g)
- 2 łyżki oleju
- 1 cebula
- 1 ząbek czosnku
- zalewa z ananasów
- 7 plastrów ananasa z puszki
- sól, pieprz
- 1 łyżeczka sosu sojowego
- 1 łyżeczka mąki (czubata)
- 1/2 łyżeczki kurkumy
- 1 łyżeczka suszonego estragonu
Mięso umyć, osuszyć i pokroić w kostkę. Obsmażyć na oleju a następnie dodać posiekaną cebulę i czosnek pokrojony w plasterki. Chwilę podsmażyć. Wlać zalewę z ananasów i dusić na małym ogniu pod przykryciem ok. 20 – 30 minut aż mięso będzie miękkie.
Dodać pokrojonego w niewielkie kawałki ananasa, sos sojowy, sól, pieprz. Dusić jeszcze ok. 5 – 10 minut.
Mąkę dokładnie wymieszać z kilkoma łyżkami wody i kurkumą. Wlać do mięsa i zagotować. Dodać estragon. Wymieszać.
Podawać z ryżem.
Źródło: choco – CinCin.cc
Znajdź przepis
Wg tagów
alkohol ananas bakalie banan bezglutenowe bezy brązowy cukier budyń buraki cytryna czekolada czosnek dla dzieci ekstrakt waniliowy estragon galaretka gruszki jabłka jajka kakao kawa kleik ryżowy kukurydza kurczak marchew maślanka migdały miód mleko mleko skondensowane nutella parówki pomarańcza powidła rabarbar ryż seler konserwowy ser żółty sos sojowy suszone drożdże truskawki twaróg ziemniaki śmietana śmietana kremówkaWg daty
Najnowsze komentarze
- yoanka o Ciasto jabłkowo-budyniowe
- yoanka o Czekoladowe muffiny z nutellą
- Karolina o Czekoladowe muffiny z nutellą
- sysunia o Ciasto jabłkowo-budyniowe