Ten chlebek jest wyjątkowo miękki i delikatny. Świetnie smakuje z marmoladą lub twarożkiem.

  • 450 g mąki
  • 25 g kakao/ 50 g czekolady w proszku
  • 6 łyżek cukru (5 jeśli używamy czekolady)
  • 1 łyżeczka soli
  • 1 opakowanie suchych drożdży
  • 1 łyżka oleju
  • 300 ml letniej wody

Wymieszać suche składniki. Połączyć wodę i olej. Wlać płyn do mieszanki drożdżowej, zamieszać, zagnieść. Pozostawić w misce do wyrośnięcia przez 60 min. Ciasto wyjąć z miski, spuścić na blat, zagnieść kilka razy.

Włożyć do foremki (keksówka o dł. 30cm), pozostawić do wyrośnięcia przez 30 min.

Piec 25- 30 min w 200°C.

Źródło: Sinistra - CinCin

Tagged with:
 

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.

Możesz użyć następujących tagów oraz atrybutów HTML-a: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

Set your Twitter account name in your settings to use the TwitterBar Section.