Chleb czekoladowy
Ten chlebek jest wyjątkowo miękki i delikatny. Świetnie smakuje z marmoladą lub twarożkiem.
- 450 g mąki
- 25 g kakao/ 50 g czekolady w proszku
- 6 łyżek cukru (5 jeśli używamy czekolady)
- 1 łyżeczka soli
- 1 opakowanie suchych drożdży
- 1 łyżka oleju
- 300 ml letniej wody
Wymieszać suche składniki. Połączyć wodę i olej. Wlać płyn do mieszanki drożdżowej, zamieszać, zagnieść. Pozostawić w misce do wyrośnięcia przez 60 min. Ciasto wyjąć z miski, spuścić na blat, zagnieść kilka razy.
Włożyć do foremki (keksówka o dł. 30cm), pozostawić do wyrośnięcia przez 30 min.
Piec 25- 30 min w 200°C.
Źródło: Sinistra - CinCin
Znajdź przepis
Wg tagów
alkohol ananas bakalie banan bezglutenowe bezy brązowy cukier budyń buraki cytryna czekolada czosnek dla dzieci ekstrakt waniliowy estragon galaretka gruszki jabłka jajka kakao kawa kleik ryżowy kukurydza kurczak marchew maślanka migdały miód mleko mleko skondensowane nutella parówki pomarańcza powidła rabarbar ryż seler konserwowy ser żółty sos sojowy suszone drożdże truskawki twaróg ziemniaki śmietana śmietana kremówkaWg daty
Najnowsze komentarze
- yoanka o Ciasto jabłkowo-budyniowe
- yoanka o Czekoladowe muffiny z nutellą
- Karolina o Czekoladowe muffiny z nutellą
- sysunia o Ciasto jabłkowo-budyniowe